1B

1B
eerste graad
eerste jaar

Ook in 1B ligt de nadruk zoveel mogelijk op een brede basisvorming voor iedereen. Hier zorgt ons unieke FLEX-systeem dus ook voor meer zelfstandigheid. Je neemt je eigen leerproces in handen en bepaalt zelf wanneer je een opdracht uitvoert. Er is ook ruimte voor remediëring en uitbreiding op maat. In Nederlands en wiskunde wordt de belangrijkste leerstof van het basisonderwijs herhaald. Daarnaast krijg je veel techniek en praktijk.

vakken
lesuren
Levensbeschouwelijk vak
2
Lichamelijke opvoeding
2
Nederlands
5
Frans
2
Engels
1
Wiskunde
4
Aardrijkskunde
1
Natuurwetenschappen
1
Geschiedenis
1
Financiële geletterdheid en economie
1
SALSA (samen leren samen leven)
1
Muzikale opvoeding | Plastische opvoeding | Expressie
1
Techniek
6
FLEXTRA: Taal en cultuur | STEAM
2
Modules (sport | crea | natuur en samenleving | mens en maatschappij)
3
totale uren
33

BELANGRIJK: De informatie die je hier leest gaat over hoe het 1e leerjaar B gerealiseerd wordt vanaf het schooljaar 2019-2020.

In het 1e leerjaar B krijg je veel techniek en praktijk. Je leert vooral al doende, en niet zozeer uit boeken. Dit is het grote verschil met 1A. Heel wat vakken uit 1B worden namelijk ook gegeven in 1A. Alleen de inhoud van deze vakken is verschillend. Je krijgt bijvoorbeeld meer tijd om de leerstof aan te leren in 1B. Je zit ook met minder leerlingen in de klas. Zo kunnen de leerkrachten jou beter begeleiden. 

In 1B krijg je dus ook een brede basisvorming van 28 uren met aandacht voor talen, wetenschappen, mens en maatschappij en creativiteit. Je maakt ook kennis met de financieel-economische wereld, de digitale mogelijkheden en met burgerschap. Deze basisvorming gebeurt net zoals in 1A vooral via het FLEX-systeem. 

Daarnaast krijg je met FLEXtra 2 uren per week remediëring of uitbreiding. Bij remediëring krijg je meer uitleg over bepaalde leerstof die je niet goed begrijpt. Snap je alles, dan word je via de uitbreiding uitgedaagd om nog sterker te worden.

Tijdens het jaar kies je nog enkele talentenmodules van 3 uren per week. In deze modules proef je van iets extra. Sommige leerlingen weten meteen welke talenten en interesses zij hebben, voor anderen is dit een moeilijke zoektocht. Via het aanbod van modules kan je op zoek gaan naar wat jij echt leuk vindt.

Eerste graad

In de brede eerste graad krijg je een algemene vorming en proef je in het eerste jaar al van enkele modules. Op basis van je talenten en competenties kies je in het tweede jaar voor een bepaalde optie.

Tweede graad

Je kiest vervolgens voor een richting die bij jou past in het algemeen, technisch of beroepssecundair onderwijs. In ASO en TSO kies je zelf welke modules je volgt. In BSO werk je aan uitdagende projecten.

Derde graad

Als jongvolwassene bereiden we je voor op de toekomst via theorie en praktijk. In ASO en TSO selecteer je ook opnieuw zelf je modules. BSO-richtingen sluiten bij ons af met een specialisatiejaar.