Kinderbegeleider

Duaal leren
derde graad
derde jaar

De opleiding kinderbegeleider duaal combineert het leren op school en het leren op een werkplek. Je doet dus meteen werkervaring op en je ontwikkelt nuttige vaardigheden zoals gepast communiceren op de werkvloer, feedback vragen en met deadlines werken. Na deze studie vind je makkelijker een job.

vakken
lesuren
Levensbeschouwelijk vak
2
Lichamelijke opvoeding
2
Frans
2
Project algemene vakken
6
Werkplekcomponent
26
TOTALE UREN
38
Kinderbegeleider

Ben je iemand die het best leert vanuit de praktijk en ook graag een diploma behaalt? Dan is deze 1-jarige opleiding geknipt voor jou. Deze opleiding bestaat namelijk uit een combinatie van leren op school en leren op de werkvloer. Concreet ga je twee dagen per week naar school en breng je drie dagen door op de werkplek. 
De algemene vorming krijg je dus op school. De beroepsgerichte vorming krijg je dan op je reële werkplek of in een gesimuleerde werkomgeving. De beroepsgerichte opleiding is gebaseerd op de twee beroepskwalificaties:

  • kinderbegeleider baby's en peuters (niveau 4 van de Vlaamse kwalificatiestructuur)
  • kinderbegeleider schoolgaande kinderen (niveau 4 van de Vlaamse kwalificatiestructuur)

Je brengt dus heel wat opleidingstijd door op de werkvloer en je krijgt bovendien al een leervergoeding van 539 euro per maand. Op deze manier wordt je opleiding zeer praktisch en realistisch. 

Bijkomende voordelen

  • Je bouwt sociale zekerheidsrechten op.
  • Je hebt evenveel vakantiedagen als andere leerlingen.
  • Je bouwt betaalde vakantiedagen op zoals de andere werknemers.

Wie kan deze opleiding starten?

  • Dit kan als je al een diploma secundair onderwijs hebt behaald in een studierichting van het studiegebied personenzorg (bv. 6 Jeugd- en Gehandicaptenzorg of 6 Sociale en Technische Wetenschappen of 6 Gezondheids- en Welzijnswetenschappen).
  • Dit kan als je al een diploma secundair onderwijs hebt behaald binnen het deeltijds beroepssecundair onderwijs of leertijd op basis van een certificaat van een opleiding die verwant is met het studiegebied personenzorg.
  • Dit kan als je al een studiegetuigschrift van het 2e leerjaar van de 3e graad secundair onderwijs hebt behaald, uitgereikt binnen een opleiding van het studiegebied personenzorg (bv. 6 Verzorging of 6 Organisatiehulp) of op basis van een certificaat van een opleiding die verwant is met het studiegebied personenzorg uitgereikt in het deeltijds beroepssecundair onderwijs of de leertijd.
  • Dit kan als je als je één van de vorige studiebewijzen hebt behaald in een ander studiegebied of binnen een opleiding die niet verwant is met het studiegebied personenzorg. In dat geval moet de toelatingsklassenraad akkoord gaan.
Eerste graad

In de brede eerste graad krijg je een algemene vorming en proef je in het eerste jaar al van enkele modules. Op basis van je talenten en competenties kies je in het tweede jaar voor een bepaalde optie.

Tweede graad

Je kiest vervolgens voor een richting die bij jou past in het algemeen, technisch of beroepssecundair onderwijs. In ASO en TSO kies je zelf welke modules je volgt. In BSO werk je aan uitdagende projecten.

Derde graad

Als jongvolwassene bereiden we je voor op de toekomst via theorie en praktijk. In ASO en TSO selecteer je ook opnieuw zelf je modules. BSO-richtingen sluiten bij ons af met een specialisatiejaar.