Sociale en Technische Wetenschappen
In het Technisch Secundair Onderwijs (TSO) krijg je naast een algemene vorming ook technische vakken en praktijkvakken. De richting Sociale en Technische Wetenschappen is zowel op theorie als op praktijk gericht. Na deze opleiding kan je dus naar het hoger onderwijs of meteen naar de arbeidsmarkt doorstromen.

De richting sociale en technische wetenschappen is vooral gericht naar jongeren die liever niet kiezen voor het eerder theoretisch ASO-onderwijs. Het is een richting voor wie alle opties voor de toekomst open wil houden.
In deze studierichting is, naast een sterke algemene vorming, vooral een menswetenschappelijke en een natuurwetenschappelijke vorming belangrijk. Biologie, chemie en fysica worden in het laboratorium praktisch toegepast. Deze vakken krijgen hun toepassing in wat met het leefmilieu en de voeding te maken heeft.
De mens zelf, zijn arbeid en zijn leefomgeving vormen het onderwerp van een doorgedreven studie: gezin en samenleving, hygiëne en gezondheid, economie en recht, welzijn en ontwikkeling, voedsel- en andere levensbehoeften, communicatie en samenwerking, marktgebeuren en verkoop. De opleiding biedt een brede algemene vorming en leert je hoe de mens functioneert in de samenleving. Je zal sociale activiteiten organiseren aangepast aan verschillende doelgroepen en contexten. Ook voor de materiële ondersteuning moet je instaan. Het technisch aspect uit zich in de praktijk rond voeding gesteund op wetenschappelijke inzichten.
In sociale wetenschappen staat de mens en zijn gedrag centraal. Je verwerft vaardigheden en inzichten in communicatie en verschillende vormen van expressie. Je leert over sociale contexten en diversiteit binnen de samenleving, leerprocessen (waarneming, geheugen en intelligentie).
In natuurwetenschappen verwerf je inzichten en vaardigheden via experimenten en praktische opdrachten, gesteund op de theorie. De basiskennis vertrekt vanuit 3 pijlers: mens (biologie en chemie), milieu (fysica, biologie en chemie) en voeding (biologie en chemie). In laboratoriumproeven worden eenvoudige proeven en toepassingen toegelicht. Je leert de computer en bijhorende software hanteren voor het verwerven van informatie en het verwerken van gegevens.