Wie was Jan Fevijn?

Wie was Jan Fevijn?

Jan Fevijn (of Johannes Fevynus) werd in 1490 in Veurne geboren. De familie Fevijn was verwant aan de familie Hedenbault. Beide families werkten ten dienste van de hertogen van Bourgondië in Brugge. Als kind was Jan dus kind aan huis in het Prinsenhof, de toenmalige verblijfplaats in Brugge van de Bourgondische hertogen. 

Jan ging studeren in Leuven en trok nadien naar Italië om daar een bijkomende opleiding in de rechtsleer te volgen. Na zijn terugkomst in Brugge werd hij in 1523 aangesteld als directeur van een school, verbonden aan de Sint-Donaaskathedraal in Brugge. Hij bleef nog even wonen in het Prinsenhof maar nam enkele jaren later zijn intrek in een huis aan de Dijver naast het paleis van de heren van Gruuthuse. Hij schreef er tal van brieven naar bevriende humanisten en maakte ook portretten van hen. Zo stond hij in nauw contact met de Spaanse geleerde Juan Luis Vives en met de Nederlandse schrijver en humanist Desiderius Erasmus.

Jan Fevijn stierf in 1555 in Brugge. Hij wordt beschouwd als één van de belangrijkste Brugse humanisten van de middeleeuwen.